kızlarla sohbet bayanlarla sohbet sohbet evli sohbet Telef oldu denilen maymunun keyfi yerinde

 Ortam.Gen.TR Paylaşım Platformu

Telef oldu denilen maymunun keyfi yerinde

Başlatan celil53, Ekm 14, 2020, 11:39 öö

« önceki - sonraki »

celil53

Geçtiğimiz günlerde Faruk Yalçın Darıca Hayvanat Bahçesi'nde elektrik tellerinde çarpılarak öldüğü yönde haberler yapılan sevimli maymun kısa sürede sağlığına kavuşarak hayatına kaldığı yerden devam etti.



Maymunun sağlık durumunun iyi olduğunu söyleyen Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı Genel Müdür Yardımcısı Simge Çelik Atasoy, "Maymunun durumu şu an iyi, barınağına alındı diğer arkadaşlarıyla beraber. Yemeğini de yedi, sağlık durumunda bir olumsuzluk görünmüyor. Dün kışlık barınaklarından, yazlık barınaklarına alındıktan bir süre sonra maymunlar dışarı çıkmışlar. İki tanesi kendiliğinden bakıcısına geri geldi ve yuvaya girdi ama bir tanesi yakalama çalışmaları sırasında dışarı çıktı. Maymunların barınakları dış kapıya çok yakın çok da iyi tırmanan hayvanlar oldukları için ağaçlardan tırmandılar. İlk olarak yan binanın üzerine atlamışlar oradan da dışarıya çıktılar. Arkadaşlarımız dışarıda yakalamaya çalışırken maymunumuz ağaçtan elektrik tellerine atlıyor. O sırada elektik çarpması oluyor ve yere düşüyor. Daha sonra biz maymunu oradan aldık karantinaya götürdük. İçeriye alırken zaten kendine geldi, herhangi bir kanamaya karşı önlem olması için gerekli müdahaleyi yaptılar. Daha sonra herhangi bir sıkıntı gözlemlemedik, dün akşam da maymunumuz kendi yaşam alanına geri alındı" dedi.

YILDA 3-4 KEZ TATBİKAT YAPILIYOR

Hayvanların kaçma ihtimali üzerine yılda 3-4 kez tatbikat yapıldığını belirten Atasoy, "Burada 3 tane kapuçin cinsi maymunumuz mevcut, hep beraber yaşıyorlar. Kaçan maymunlardan biri de 26 yaşında bir dişi. Belçika'dan bir hayvanat bahçesinden 2002 yılında bize gelmişti. O zamandan beri de bizimle. Hayvan kaçışları, hayvanat bahçelerinde çok olağan bir süreç. Biz de buna karşı her zaman hazırlıklı olmalıyız. Zaten bu nedenle bütün bakıcılarımıza, bütün personellerimize eğitimler veriyoruz. Aynı zamanda yakalayacak olan ekipler özel eğitimler alıyor. Buna benzer olaylar için yılda en az 3-4 kere tatbikat yapıyoruz" diye konuştu.

'KAYALARI OYNATARAK KAÇMIŞLAR'

Maymunların barınaklarda bulunan taşları yerinden oynatarak kaçtıklarını ifade eden Atasoy, şöyle konuştu:

"Bulundukları barınaklarda kayalar var, bu maymunlar o kayaları oynatıp dışarı doğru iterek çıkmışlar. O alanları da güzelce kapattık. Artık oradan da kaçma riski yok. Maymunlarımız için hala gözlemler devam ediyor. Bir süre daha elektrik çarpan maymun bakıcısı tarafından gözlemlenecek. Şu anda vücudunda ya da iç organlarında herhangi bir sıkıntı olmadığına eminiz."

Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı Hakkında

1990 yılından bu yana 29 yıllık tecrübe 250'nin üzerinde türden oluşan ve 3000'in üzerinde hayvan nüfusu Orman Bakanlığı'nca ruhsatlandırılmış olan ülkemizin en çok türe sahip modern hayvanat bahçesidir. Ülkenin EAZA (Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği) tam üyesi olan ilk hayvanat bahçesi Marmara Bölgesi'nin Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış "Yaban Hayvanları Koruma ve Kurtarma Merkezi" Nesli tükenme tehlikesi altında olan 62 hayvan türü Kritik seviyede koruma gerektiren 52 hayvan türü Tükenme tehlikesi altında bulunan 16 Anadolu türü 400'ü aşkın bitki türü ve 8.000'in üzerinde bitki nüfusu ile zengin botanik merkezi Kar amacı olmayan ve kazancını hayvan ve bitkilerin korunmasına aktaran doğal yaşamı koruma merkezidir.